Krátka odbočka do histórie. Semiačko rastliny Šalvia hispánska bohaté na bielkoviny, vlákninu, vápnik, mangán a omega-3 mastných kyselín rastie voľne v oblasti okolo rovníka. Domovom mu je predovšetkým stredné a južné Mexiko a Guatemala, preto nie je prekvapením, že kedysi patrilo medzi populárnu súčasť výživy Aztékov a Mayov. Dnes sa pestuje prevažne v Mexiku, Bolívii, Argentíne, Ekvádore, ale v snahe naplniť svetový dopyt napríklad aj v Austrálii.
Aztékovia a Mayovia používali chia okrem potravy aj na rôzne rituály a dokonca aj ako platidlo. Prenesene povedané, zašlá sláva sa semiačkam vracia aj dnes. Rituály dnes však nabrali podobu ranných smoothie a platba podobu globálneho trhu s miliardovým semiačkom.
Keď sa darí svetu, darí sa aj superpotravine
Dobrý ekonomický vývoj vyspelých krajín sveta a s tým spojený záujem o zdravú životosprávu, ale aj poctivý a prepracovaný marketing, tomu vďačí Šalvia hispánska za svoju popularitu. Chia sú na predaj ako semiačka, olej, nápoje, zapečené v chleboch, tyčinkách, raňajkových cereáliách, vo veľkom ich využíva aj kozmetický a farmaceutický priemysel.
Globálna produkcia potravín, ktoré obsahujú chia, narástla podľa prieskumnej spoločnosti Mintel od roku 2009 do roku 2013 o 1 353 percent.
Väčšinu predaja však tvoria samotné semienka. Do roku 2027 má ich predaj rásť ročne priemerne o 7,2 % a v spomínanom roku majú mať semienka 60-percentný podiel na tržbách s chia produktmi.
Európsky dopyt
Hoci chia ošiaľ prepukol prvotne v USA okolo roku 2009, Európa nezaostala. Hľadanie zdravých alternatív, narastajúci záujem o vegánske možnosti v spojení so zvýšeným záujmom o humánne zaobchádzanie so zvieratami budú podľa odhadov aj v najbližších rokoch zvyšovať dopyt po semienkach.
Rovnako to bude na Blízkom východe, kde je však dôvod odlišný. Chia sú totiž súčasťou viacerých tradičných jedál a nápojov a narastajúci záujem o tradície v tomto regióne sa ukáže aj na dopyte.
Vráťme sa však k Európe. Starý kontinent v roku 2016 importoval vyše 16-tisíc ton semiačok v hodnote približne 31 miliónov eur. Pokiaľ ide o množstvo importovaného tovaru, od roku 2012 dosiahol priemerný ročný nárast 27 %. Na čele rebríčka najväčších importérov je Nemecko, ktoré si z dovezenej suroviny odkrojilo 40 %.
Nemusí to však automaticky znamenať, že Nemci všetku dovezenú surovinu spotrebujú. Mnohé krajiny importujú a surovinu predávajú ďalej. Na druhom mieste po Nemecku bolo v roku 2016 Holandsko s 18 %, Španielsko s 12 % a Veľká Británia s 8 %. Pokiaľ ide o spotrebu a obľúbenosť semiačok, vedie Nemecko, Holandsko a Škandinávia.
1,5 miliardy dolárov
má dosahovať trh s chia v roku 2021Podľa odhadov CBI – Centra pre propagáciu importu z rozvojových krajín, bude spotreba chia v najbližších rokoch rásť, a to najmä vďaka obsahu omega-3 mastných kyselín. Tá pomáha pri udržiavaní zdravej hladiny cholesterolu. Vďaka marketingu je v rámci Európskej únie až 90 % povedomie o benefitoch omega-3.
Obľuba tejto zložky zdravých potravín sa prejavuje aj na importoch. 60 % objemu všetkých potravín, ktoré obsahujú omega-3, putuje do Európy a trh s omega-3 má v súčasnosti hodnotu zhruba 3,7 miliardy dolárov. Chia z toho síce tvoria len podiel veľkosti zrnka (doslova), záujem o ne však rastie aj s narastajúcim dopytom po bezlepkových, bezlaktózových a vegánskych potravinách.
Podľa odhadov mal globálny trh s chia a výrobkami s obsahom semiačok v roku 2016 hodnotu 270 miliónov dolárov, do roku 2021 má narásť na 1,5 miliardy dolárov.
Zaujímavosti
- Slovo „chia“ pochádza z jazyka Aztékov a znamená olejnatý.
- Chia semiačka sú čierne aj biele.
- Slovo chia začalo byť známe v USA najmä vďaka Josephovi Pedottovi z Joseph Enterprises, ktorý vytvoril záhradnú dekoráciu so Šalviou hispánskou s názvom Chia Pet. Bolo to pred 35 rokmi.
Regulácie Európskej únie
Ani chia nemôžu byť všade v takom množstve, v akom by ich mohli producenti chcieť. Brusel reguluje podiel semiačok v potravinách. Pečené potraviny ich nemôžu obsahovať viac ako 10 %, rovnaké množstvo platí pre raňajkové cereálie a pre mixy ovocia, orechov a semienok, balené semienka môžu byť odporúčané v množstve 15 gramov na deň.